pytanie zadane 13 stycznia 2017 w Kuchnia przez użytkownika

rożki z jabłkiem

1 odpowiedź

odpowiedź 13 stycznia 2017 przez użytkownika

Rożki z twarogu czy też kieszonki z twarogu robi się bardzo łatwo. Jeśli chodzi o czas to najdłużej schodzi na ich wycinaniu i zlepianiu. Rożki mogą być podawane zarówno na deser, jak i można zapakować je do pracy jako przekąska. Rożki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:

- 250 g mąki,

- 250 g masła,

- 250 g twarogu,

- cukier waniliowy,

- 2 jabłka (ja użyłam jabłek z kompotu).

Wykonanie:

Przesiana mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, miękkim masłem i twarogiem. Zagniatamy ciasto, ja zagniotłam je w mikserze, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. 

twaróg, masło i mąka w misce

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w cienkie paski. Ja odsączyłam je z kompotu. Po 30 minutach wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego koła za pomocą okrągłej foremki lub szklanki. Na środek każdego koła kładziemy jabłko i zlepiamy dwa brzegi pośrodku. 

kółka wycięte z ciasta z jabłkiem na środku

rożki z ciasta twarogowego z jabłkiem w środku

Pieczemy rożki w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20-25 minut. Na koniec gdy wystygną można posypać je cukrem pudrem. 

ciasteczka z jabłkiem

...