Rożki z twarogu czy też kieszonki z twarogu robi się bardzo łatwo. Jeśli chodzi o czas to najdłużej schodzi na ich wycinaniu i zlepianiu. Rożki mogą być podawane zarówno na deser, jak i można zapakować je do pracy jako przekąska. Rożki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g masła,
- 250 g twarogu,
- cukier waniliowy,
- 2 jabłka (ja użyłam jabłek z kompotu).
Wykonanie:
Przesiana mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, miękkim masłem i twarogiem. Zagniatamy ciasto, ja zagniotłam je w mikserze, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w cienkie paski. Ja odsączyłam je z kompotu. Po 30 minutach wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego koła za pomocą okrągłej foremki lub szklanki. Na środek każdego koła kładziemy jabłko i zlepiamy dwa brzegi pośrodku.


Pieczemy rożki w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20-25 minut. Na koniec gdy wystygną można posypać je cukrem pudrem.
