Pancakesy to tradycyjne naleśniki amerykańskie. Od naszych naleśników różnią się przede wszystkim tym, że są grubsze, smaży się je na suchej patelni i mają nieco inny skład. widzimy je zazwyczaj na zagranicznych filmach, gdzie są polewane syropem klonowym lub śmietaną z owocami. Wcale się nie można temu dziwić, ponieważ pancakesy są bardzo suche, dlatego najlepiej jest jeść je właśnie z czymś wilgotnym, ale można i z cukrem pudrem.
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 50 g stopionego masła,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy utrzeć na jednolitą, gęstą masę.

Następnie rozgrzewamy patelnię suchą i kładziemy łyżką małe okrągłe placuszki. Smażymy po około minucie z każdej strony. Gotowe pancakesy można polać miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem.

