pytanie zadane 13 stycznia 2017 w Kuchnia przez użytkownika

pieczone ziemniaki puree

1 odpowiedź

odpowiedź 13 stycznia 2017 przez użytkownika

Ziemniaczki puree są idealne do dań z mięsem i sosem np. do bitek. Ziemniaki puree możecie również opiec w piekarniku, dzięki czemu z wierzchu będą one chrupiące i rumiane, a w środku pozostaną miękkie. Za pomocą różnych końcówek w rękawie do pieczenia lub szprycy możecie nadać im dowolny kształt. Mogą one zystać np. kształt ziemniaczanej bezy. 

Składniki:

- ugotowane i posiekane ziemniaki (około pół kg),

- 2 żółtka,

- 10 g masła,

- 10 ml oliwy,

- przyprawy dowolne. 

Wykonanie:

Całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i nakładamy porcje na blachę. 

ziemniaczki puree

ziemnaiki puree uformowane na ruloniki

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220oC na około 20 minut. 

pieczone miękkie ziemniaczki

...