pytanie zadane 25 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 3 stycznia 2017 przez użytkownika

Kutia to wigilijny deser, który pochodzi z Ukrainy i Białorusi. Coraz częściej natomiast spotyka się go na naszych stołach podczas Bożonarodzeniowych świąt. Bazą kutii jest mak oraz pszenica, symbole dobrobytu i bogactwa. Podając kutię warto pamiętać, że najlepsza jest schłodzona. Trzeba pamiętać, by zjeść jej wyłącznie kawałek, gdyż jest ona kaloryczna (250 g kutii = 540 kalorii). Można ją przygotować na bazie makronu, kaszy jaglanej, ale do tej tradycyjnej kutii potrzeba:

- szklankę niebieskiego maku,

- szklankę łuskanej pszenicy,

- 1/2 szklanki płynnego miodu,

- garść: orzechów włoskich, rodzynek, migdałów,

- kilka śliwek suszonych,

- skórkę z pomarańczy,

- olejek waniliowy.

Pszenicę moczy się całą noc w wodzie, by zrobiła się miękka. Następnie zalewamy ziarenka wrzątkiem i gotujemy przez około 1,5 godziny do miękkości. Mak również płuczemy i zalewamy wrzątkiem, a po odsączeniu 2 razy mielimy w maszynce. Można też kupić drobno mielony mak z puszki. Rodzynki też płuczemy i zalewamy gorącą wodą, w której leżą około 25 minut. Migdały parzymy wrzątkiem, a orzechu podpiekamy w piekarniku. Na koniec wszystkie składniki mieszamy i dodajemy olejek i miód.  Wierzch kutii można ozdobić mandarynkami. 

...