pytanie zadane 23 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 grudnia 2016 przez użytkownika

Tradycyjny karp od wielu lat gości na naszym stole. Jedni za nim przepadają, a inni go nie lubią. Mimo wszystko warto jednak poznać właściwości jego mięsa oraz to jaki mają one wpływ na nasz organizm. 

Karpia hoduje się w stawach i jest on rybą średnio tłustą. W naszym kraju pojawiła się ona dopiero w XIII wieku. Mięso karpia jest kruche i delikatne, a ponadto smaczne. Co ciekawe najlepsze tzn. najsmaczniejsze znajduje się blisko ogona. Karp nie jest też kaloryczną rybą, ponieważ w jego 100 g znajduje się 110 kalorii. Mięso karpia wspomaga układ nerwowy, gdyż zawiera dużo witamin z grupy B, a także witaminę PP, fosfor, potas, żelazo i sód. Karp średnio powinien ważyć około 2,5 kilograma.

...