walutomat

pytanie zadane 22 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

3 odpowiedzi

odpowiedź 22 grudnia 2016 przez użytkownika

Zapewne każdy z nas ma w domu kuchenkę mikrofalową i choć może to pytanie okazuje się banalne, to z pewnością czytając poniższy wpis, czegoś nowego się dowiecie. Mikrofala pomaga nam w codziennym, zabieganym życiu i dzięki niej możemy w ułamku sekundy spożywać przygotowane przez nas danie. 

W mikrofalówce możemy podgrzewać zarówno świeże jak i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, produkty zbożowe, fasolę, ryby i mięso, ale również sosy, desery i ciasta. Natomiast nie nadają się one do przygotowywania dużych porcji mięsa, jak np. udziec, gdyż mięso w środku zrobi się suche, albo w ogóle się nie upiecze czy jajka na twardo, które mogą eksplodować. 

Należy również wiedzieć o przykrywaniu potraw podczas ich gotowania w mikrofalówce. Jest to bardzo istotne ze względu na unosząca się parę wodną, która ma wpływ na proces gotowania. Do przykrywania dań w mikrofali można użyć ceramicznego talerza, plastikowej przykrywki albo specjalnej folii. Nie domykajmy ich jednak zbyt szczelnie, gdyż podobnie jak jajka na twardo mogą one eksplodować. Dobrze jest też raz na jakiś czas zamieszać danie w czasie gotowania lub zaraz po wyjęciu z mikrofali. 

kuchenka mikrofalowa amica

Jeżeli chcemy podgrzewać w mikrofali napoje to liczmy się z wystąpieniem zjawiska opóźnionego wrzenia, dlatego też po wyłączeniu się kuchenki odczekajmy około 20 sekund zanim je z niej wyjmiemy. By do tego nie dopuścić należy napoje mieszać w czasie podgrzewania oraz po nim. 

W kuchence mikrofalowej możemy używać takich naczyń, które są wykonane z:

- ceramiki,
- szkła,
- porcelany,
- plastiku,
- drewna,
- papieru. 

Natomiast z pewnością nie należy w nich umieszczać naczyń metalowych czy aluminiowych, dotyczy to również aluminiowej folii czy tacek. 

Kuchenkę mikrofalową należy utrzymywać w nienagannej porządku i czyścić ją po każdym użyciu, gdyż przygotowujemy w niej jedzenie i nie chcemy się czymś zatruć. 

odpowiedź 14 stycznia 2017 przez użytkownika

W kuchence mikrofalowej prócz podgrzewania potraw, można też zrobić wiele innych rzeczy. Nie służy ona tylko bowiem do podgrzewania i gotowania dań przeznaczonych do kuchenki mikrofalowej, ale również do takich rzeczy jak:

- upieczesz ciasto, gdy masz niezapowiedzianych gości,

- usuniesz bakterie nagromadzone na desce do krojenia, wkładając ja na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej,

- aromatyzuj przyprawy, które nie pachną już tak jak na początku umieszczając je na pół minuty w mikrofali,

- obierzesz skórkę z pomidora umieszczając je na chwilę w mikrofali,

- ususz grzyby wkładając je na kilka minut do mikrofali. 

odpowiedź 28 czerwca 2017 przez użytkownika

Użytkowanie mikrofali, to też jej regularne czyszczenie. Warto wiedzieć jak dobrze to zrobić, by nie uszkodzić elementów urządzenia. Zanim jednak o czyszczeniu należy wiedzieć, że potrawy płynne, czyli np. zupy, sosy, podgrzewamy w mikrofali pod przykryciem, by nie pryskały. Innych dań nie trzeba przykrywać, ale nie należy kłaść ich bezpośrednio na talerzu obrotowym znajdującym się w mikrofali, ale na jeszcze jednym dodatkowym. 

Regularne czyszczenie jest najważniejsze i powinno się je wykonywać po każdym podgrzaniu potrawy, za pomocą wilgotnej, miękkiej ściereczki. Natomiast jeśli tego nie robimy regularnie, zacznie nam się osadzać na ściankach mikrofali brud, który potem ciężko usunąć. Jednak i na to jest sposób. 

Na pewno nie używamy do mycia mikrofali: druciaków, ostrych gąbek czy ściereczek oraz żeli lub mleczek, ponieważ rysują one powierzchnię i zostawiają nieprzyjemny chemiczny zapach, który potem może przenikać do naszych potraw. 

Kuchenkę mikrofalową możemy myć: 

- miseczką z wodą i z dodatkiem kilku kawałków cytryny, którą ustawiamy w mikrofali i podgrzewamy kilka minut. Cytryna zostawi świeży zapach, a my wnętrze kuchenki przetrzemy tylko miękką ściereczką,

brudna kuchenka mikrofalowa

talerz z wodą i kawałkami cytryny

wycieranie mikrofalówki ręcznikiem papierowym

czysta kuchenka mikrofalowa

- w proporcji 1:1 przygotowujemy podobną mieszankę z wody i octu.

Talerz znajdujący się we wnętrzu również należy myć. Myjemy go pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń. 

...