pytanie zadane 12 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 12 grudnia 2016 przez użytkownika

By dobrze przyrządzić rybę z grilla, musimy najpierw zaopatrzyć się w kilka niezbędnych przedmiotów, a już szczególnie w folię aluminiową lub aluminiową tackę. Dzięki temu ryba zachowa swój kształt, a w czasie przewracania jej na drugą stronę nie połamie się. 

Praktycznie każdą rybę możemy przyrządzić na grillu. Może to być zarówno karp, jak i łosoś lub pstrąg czy makrela. Dobrze jest duże ryby podzielić na mniejsze części i pokroić je np. w dzwonki. Mniejsze ryby nacinamy w kilku miejscach i pieczemy w całości. 

Rybę, przygotowaną i poporcjowaną, należy na godzinę zanurzyć w marynacie do ryb, wykonanej z oliwy z oliwek, ziół, przypraw i soku z cytryny. Jeśli chcemy mieć wyrazisty smak ryby z grilla, potrzymajmy ją w marynacie nawet dobę. Zanim położymy rybę na folii lub tacy, posmarujmy je olejem lub oliwą, żeby nie przywierały do niej. Następnie należy dobrze rozgrzać grilla i położyć zawiniętą rybę. Rybę ze względu na jej strukturę należy często przewracać i pilnować. 

...