Składniki:
- 6 jajek,
- 150 g mąki pszennej,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- śmietanka kremówka 36%,
- polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady,
- dżem jagodowy (albo inny kwaśny).
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Potem dodajemy żółtka, cukier i łyżkę dżemu. Mieszamy. Suche składniki mieszamy w jednej misce, przesiewamy do masy z pianą i mieszamy dokładnie już łyżką. Wykładamy na dużą blachę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180oC.

Ja piekłam na takiej dużej blaszce, a potem przekroiłam sobie ciasto na pół, by otrzymać dwie warstwy ciasta, ale możecie upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przeciąć potem jak tradycyjny tort na pół. Możecie również upiec tradycyjny biszkopt.
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy ciasto, a następnie nasączamy je (ja nasączyłam wodą z sokiem z cytryny) i smarujemy spód ciasta dżemem jagodowym.

Teraz w naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę 36% i ubitą kładziemy ją na warstwę dżemu.

Przykładamy drugą warstwą ciasta i smarujemy ją rozpuszczoną polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Jak polewa nieco stwardnieje możemy zaznaczyć sobie równe kwadraty i na środku każdego z nich postawić różę ze śmietanki.
