pytanie zadane 7 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

wuzetka ciasto z kremem

1 odpowiedź

odpowiedź 8 grudnia 2016 przez użytkownika

Składniki:

- 6 jajek,

- 150 g mąki pszennej,

- 45 g mąki ziemniaczanej,

- 50 g kakao,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 200 g cukru,

- śmietanka kremówka 36%,

- polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady,

- dżem jagodowy (albo inny kwaśny).

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Potem dodajemy żółtka, cukier i łyżkę dżemu. Mieszamy. Suche składniki mieszamy w jednej misce, przesiewamy do masy z pianą i mieszamy dokładnie już łyżką. Wykładamy na dużą blachę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180oC.

ciasto na wuzetkę

Ja piekłam na takiej dużej blaszce, a potem przekroiłam sobie ciasto na pół, by otrzymać dwie warstwy ciasta, ale możecie upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przeciąć potem jak tradycyjny tort na pół. Możecie również upiec tradycyjny biszkopt

Po wyjęciu z piekarnika, studzimy ciasto, a następnie nasączamy je (ja nasączyłam wodą z sokiem z cytryny) i smarujemy spód ciasta dżemem jagodowym. 

biszkopt posmarowany dżemem jagodowym

Teraz w naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę 36% i ubitą kładziemy ją na warstwę dżemu. 

śmietana kremówka ubita na cieście

Przykładamy drugą warstwą ciasta i smarujemy ją rozpuszczoną polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Jak polewa nieco stwardnieje możemy zaznaczyć sobie równe kwadraty i na środku każdego z nich postawić różę ze śmietanki. 

ciatso wuzetka

komentarz 5 kwietnia 2020 przez użytkownika Gość

Smakowicie wygląda. To ta sama wuzetka która była obowiązkowa w knajpach za PRL-u, jak w misiu było?laugh

...