seohost
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

ciasto 3 Bit

1 odpowiedź

odpowiedź 8 grudnia 2016 przez użytkownika

To ciasto dla wszystkich, którzy lubią batoniki 3Bit. Jest identyczne w smaku, czyli bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale warto je zrobić, a potem zjeść rzecz jasna. Spróbujcie tego przepisu na ciasto 3 bit

Składniki:

- duże opakowanie herbatników lub około 4 opakowania zwykłych herbatników,

- masa krówkowa (ja miałam o smaku kakaowym),

- budyń waniliowy lub śmietankowy,

- kostka masła (w temperaturze pokojowej),

- śmietana kremówka 30%,

- około 4-5 łyżek cukru pudru,

- dwa opakowania mix-ów do ubijania śmietany,

- starta czekolada gorzka do posypania lub polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Na początek małą, kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niego kładziemy pierwszą warstwę herbatników. 

herbatniki ułożone na blaszce do pieczenia

Teraz w małym rondelku rozpuszczamy masę krówkową taką z puszki, po to, by lepiej się rozsmarowała. Następnie wylewamy ją na warstwę już ułożonych herbatników i równo ją rozsmarowujemy. Ponownie układamy kolejną warstwę herbatników na masie krówkowej.

masa krówkowa

warstwa herbatników ułożonych na masie krówkowej

Teraz przygotowujemy duże opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że ja miałam przepis na 750 ml mleka, ale wlałam 500 ml. Zawsze wlewam mniej jak chcę, żeby masa dobrze zastygła. Wtedy mam pewność, że nic mi się nie rozleci. 

Gdy mamy już gotowy gorący budyń to przykrywamy go folią spożywczą lub posypujemy cukrem, by nie zrobiła się na nim warstwa kożucha i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Można poczekać, aż budyń będzie zupełnie zimny, ale ja nie czekałam. 

Teraz w misce miksujemy masło z cukrem pudrem, aż będzie bielsze, a następnie porcjami dodajemy do niego budyń i miksujemy aż składniki się połączą. Kładziemy masę budyniową na herbatniki i przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek.

masa budyniowa

herbatniki na masie budyniowej

Następnie w wysokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę 30% wraz z dwoma mixami do ubijania śmietany. Śmietanę kładziemy na herbatniki, a na sam koniec posypujemy ją startą czekoladą. Całość należy zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 3-4 godziny. 

ubijanie śmietany 30% z mixami

ubita śmietana kremówka

posypka z tartej czekolady

Ciasto o smaku batonika 3 Bit znika w mgnieniu oka. Jest idealne na poobiedni deser lub gdy spodziewamy się gości. 

komentarz 22 kwietnia 2020 przez użytkownika anonimowy
Pyszne ciasto,proste i szybkie wykonanie
...