walutomat

pytanie zadane 7 grudnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

ciasto 3 Bit

1 odpowiedź

odpowiedź 8 grudnia 2016 przez użytkownika

Składniki:

- duże opakowanie herbatników lub około 4 opakowania zwykłych herbatników,

- masa krówkowa (ja miałam o smaku kakaowym),

- budyń,

- kostka masła (w temperaturze pokojowej),

- śmietana 30%,

- około 4-5 łyżek cukru pudru,

- dwa opakowania mixów do ubijania śmietany,

- starta czekolada gorzka do posypania lub polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Na początek małą, kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niego kładziemy pierwszą warstwę herbatników. 

herbatniki ułożone na blaszce do pieczenia

Teraz w małym rondelku rozpuszczamy nieco masę krówkową taką z puszki, po to by lepiej się rozsmarowała. Następnie równo smarujemy nią warstwę herbatników i ponownie warstwą herbatników.

masa krówkowa

warstwa herbatników ułożonych na masie krówkowej

Teraz przygotowujemy duże opakowanie budyniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że ja miałam przepis na 750 ml mleka, ale wlałam 500 ml. Gdy mamy już budyń to przykrywamy go folią spożywczą, by nie zrobiła się na nim warstwa kożucha i odstawiamy na chwilkę do ostudzenia. Można poczekać, aż budyń będzie zupełnie zimny, ale ja nie czekałam. Teraz w misce miksujemy masło z cukrem pudrem, aż będzie bielsze a następnie porcjami dodajemy do niego budyń i miksujemy aż składniki się połączą. Teraz kładziemy masę budyniową na herbatniki i przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek.

masa budyniowa

herbatniki na masie budyniowej

Teraz w wysokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę 30% wraz z dwoma mixami do ubijania śmietany. Następnie kładziemy ją na herbatniki, a na sam koniec posypujemy startą czekoladą. Całość należy zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc. 

ubijanie śmietany 30% z mixami

ubita śmietana kremówka

posypka z tartej czekolady

...