pytanie zadane 10 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Co oznacza litera E na etykiecie i cyfra jej przypisana?

1 odpowiedź

odpowiedź 15 września 2015 przez użytkownika

Symbol E oznacza nazwę naszego kontynentu. Dzięki takiej symbolice kontrola żywności w wymianie międzynarodowej jest łatwiejsza. Lista produktów E powstaje w oparciu o aktualną wiedzę toksykologiczną, dotyczącą poszczególnych związków chemicznych. Związki te nie szkodzą zdrowiu, jeżeli są stosowane we właściwy sposób i w dopuszczalnej ilości. 

Na etykietach prócz symbolu E, znajdują się jeszcze różne cyfry. Odpowiadają one dodatkom, których używa się w danym produkcie. W Polsce dopuszczone są następujące dodatki (skala od do):

- E100 - E199 - barwniki zwiększające atrakcyjność dla konsumentów

- E200 - E299 - konserwanty przedłużające trwałość produktu

- E300 - E399 - przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

- E400 - E499 - emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze zapewniające właściwą postać wyrobów

- E500 - E599 - regulator pH (odczyn) i spulchniacze

- E600 - E699 - wzmacniacze smaku i zapachu

- E900 i wyżej - pozostałe substancje

Do najbardziej znanych E należą m.in.:

a) konserwanty: Siarczan wapnia (E226), Benzoesan sodu (E211), Sorbinian potasu (E202), Azotan potasu (E252), Dwutlenek siarki (E220), Lizozym (E1105), Siarczan sodu (E226) czy Kwas benzoesowy (E210),

b) ulepszacze smaku i zapachu: 5-rybonukleotyd wapnia i disodowy (E634, E635), Aspartam (E951), Kwas glutaminowy (E620) czy Sorbitol (E420),

c) barwniki: Annato (E160B), Betanina (E162), Czerwień koszenilowa (E124) czy Karmel amoniakalny (E150C).

Na rynku są również produkty, do których nie wolno dodawać substancji E. Do takich produktów należą m.in.:

- miody naturalne,
- oleje i tłuszcze niezemulgowane, czyli np. olej rzepakowy, słonecznikowy,
- masło powstałe z pełnotłustej śmietany bez domieszek innych tłuszczów,
- mleko pasteryzowane i sterylizowane, a także śmietana pasteryzowana,
- fermentowane przetwory mleczne. 

...