Obecnie na rynku jest spory wybór smarowideł, którymi możemy smarować pieczywo. I nie musi to być ani masło, ani margaryna.
Jeśli chcecie porównać masło z margaryną to musicie czytać etykiety i sami dokonać wyboru. Do zalete tych smarowideł należy m.in.:
Masło |
Margaryna |
witaminy A, D, E, K |
kwasy omega-3 |
kwas foliowy, cynk, magnez |
lepiej się rozsmarowują |
produkt naturalny o pięknym zapachu i dobrym smaku |
|
WADA: cholesterol, kwasy trans |
WADY: kwasy trans, barwniki, konserwanty |
Natomiast można inaczej. Pieczywo można smarować:
- oliwą z oliwek/olejem rzepakowym z dodatkami, gdzie cienko ją rozsmarowujemy na kanapce, albo maczamy w niej kanapkę, grzanki;
- pastą z awokado, gdzie owoc ten ma w sobie witaminy B2, B6, A, C i E, cynk, miedź i magnez, kwas oleinowy;
- ajwarem, czyli pastą z papryki i bakłażanów, która może być łagodna lub ostra;
- pindżurem, czyli pasta z pomidorów i papryki;
- hummusem, czyli pastą sezamową z ciecierzycą i czosnkiem, który występuje również z wieloma pysznymi dodatkami;
- pastą z grochu i fasoli;
- zblendowanymi pestkami ze słonecznika, do których można dodać oleju sezamowego i ulubionych dodatków (zioła, czosnek, limonka);
- domową pastą na kanapki zrobioną z ulubionych składników;
- serkami ziołowymi, warzywnymi, z różnymi dodatkami;
- masłem pietruszkowym;

- serkami śmietankowymi.