revolut
pytanie zadane 29 listopada 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Co wybrać do smarowania, jeśli nie chcę smarować chleba masłem, ani margaryną? Czy czymś jeszcze można go smarować?

1 odpowiedź

odpowiedź 1 grudnia 2016 przez użytkownika

Obecnie na rynku jest spory wybór smarowideł, którymi możemy smarować pieczywo. I nie musi to być ani masło, ani margaryna. 

Jeśli chcecie porównać masło z margaryną to musicie czytać etykiety i sami dokonać wyboru. Do zalete tych smarowideł należy m.in.:

Masło Margaryna
witaminy A, D, E, K kwasy omega-3
kwas foliowy, cynk, magnez lepiej się rozsmarowują
produkt naturalny o pięknym zapachu i dobrym smaku
WADA: cholesterol, kwasy trans WADY: kwasy trans, barwniki, konserwanty

Natomiast można inaczej. Pieczywo można smarować:

- oliwą z oliwek/olejem rzepakowym z dodatkami, gdzie cienko ją rozsmarowujemy na kanapce, albo maczamy w niej kanapkę, grzanki;

- pastą z awokado, gdzie owoc ten ma w sobie witaminy B2, B6, A, C i E, cynk, miedź i magnez, kwas oleinowy;

- ajwarem, czyli pastą z papryki i bakłażanów, która może być łagodna lub ostra;

- pindżurem, czyli pasta z pomidorów i papryki;

- hummusem, czyli pastą sezamową z ciecierzycą i czosnkiem, który występuje również z wieloma pysznymi dodatkami;

- pastą z grochu i fasoli;

- zblendowanymi pestkami ze słonecznika, do których można dodać oleju sezamowego i ulubionych dodatków (zioła, czosnek, limonka),

- domową pastą na kanapki zrobioną z ulubionych składników,

- masłem pietruszkowym,

- serkami ziołowymi, warzywnymi, z różnymi dodatkami,

- serkami śmietankowymi. 

...