pytanie zadane 28 listopada 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Jakie są tego plusy i minusy?

1 odpowiedź

odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika

Tak. Choć istnieje jeszcze przekonanie, że paneli nie powinno się kłaść w kuchni, ze względu na uszkodzenia, to jednak nowoczesne technologie w pełni na to pozwalają, a my możemy cieszyć się ciepłem drewnianej podłogi w całym domu...nawet w kuchni. 

Panele do kuchni muszą być przede wszystkim trwałe i odporne na zabrudzenia, wilgotność i temperatury, dlatego też do tego pomieszczenia najlepiej nadadzą się panele laminowane. Muszą mieć wysoką klasę ścieralności, najwyższa to AC5, ale można wybrać również AC4. 

Podczas wyboru takich paneli zwróćmy uwagę na ich rdzeń, który powinien być wykonany z płyty HDF. Jest to środkowa warstwa odpowiedzialna za odporność na wodę. Panele do kuchni mogą też być uszczelnione gumowym paskiem. Kolejną rzeczą jest klasa użyteczności paneli laminowanych. Klasa ta jest przedstawiona w formacie dwóch liczb. Pierwsza z nich informuje nas o pomieszczeniu do jakiego są przeznaczone dane panele (2 - pomieszczenie mieszkalne, 3 - miejsce publiczne), a druga o intensywności użytkowania podłogi (1 - niskie natężenie ruchu, 2 - średnie natężenie, 3 - wysokie natężenie). Oznaczona jest na panelach: Kl. 32/AC5. 

Panele laminowane występują w wielu gamach kolorystycznych, ale w przystępnych cenach. Są to m.in. panele imitujące kamień, drewno czy płytki ceramiczne.

...