pytanie zadane 20 listopada 2016 w Pod mikroskopem przez użytkownika

drożdże kucharskie

1 odpowiedź

odpowiedź 20 listopada 2016 przez użytkownika

Tym razem postanowiłem podejrzeć pod mikroskopem jak mnożą się drożdże kucharskie (spożywcze), których używamy najczęściej do wypiekania ciast.

Produkt ten składa się najczęściej z drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które są tak naprawdę jednokomórkowymi grzybami.

Tak wyglądają drożdże pod mikroskopem zatopione w ciepłej wodzie

Można zauważyć pączkowanie drożdży pod wpływem wysokiej temperatury.

komentarz 28 stycznia 2021 przez użytkownika Gość
w sumie to niezbyt ruchliwe są te drożdze w powiększeniu
komentarz 3 grudnia 2021 przez użytkownika Gość
Dalibyście jeszcze pod mikroskopem jak rośnie ciasto drożdżowe. tylko pewnie już by tak szybko to nie rosło jak same drożdże na tym filmie...
...