konto millenium
pytanie zadane 18 listopada 2016 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy
Jak sadzić? Jak i kiedy ciąć? Jak dbać o nie by były piękne?

1 odpowiedź

odpowiedź 20 listopada 2016 przez użytkownika

Winogrona najlepiej jest sadzić w październiku lub na wiosnę. Wsadzamy ją do ziemi na głębokość 4 cm. Jeżeli sadzimy ją jesienią, to należy przykryć ją na zimę kopczykiem ziemi o wysokości 30 cm. Następnie najwcześniej jak to możliwe usuwamy ją, a pęd ścinamy krótko przy ziemi zostawiając jedynie dwa dolne pąki. Natomiast jeżeli sadzimy winogrono wiosną należy usypać kopczyk o wysokości 5 cm, a cięcia dokonać wcześniej i zostawić na sadzonce 1-2 wykształcone pąki. 

Winorośl ma duże wymagania pogodowe. Zimowe mrozy znosi dobrze, natomiast nie lubi późnowiosennych przymrozków, ponieważ mogą one niszczyć pędy i młode pąki. Latem dojrzewające owoce potrzebują dużo ciepła i słońca. W Polsce lepiej będzie ono rosło na południowym zachodzie niż na północy kraju. 

Winorośl sadzimy zazwyczaj przy jakiejś kracie lub innej podporze. Jeśli chodzi o przycinanie to tniemy ją wiosną, kiedy zacznie wypuszczać liście, co zapobiega uszkodzeniu przez kwietniowe przymrozki. Usuwamy pędy tnąc je gładko i ukośnie zostawiając dwie silne łozy. Nad drugim oczkiem skracamy ją, gdyż wyrosną z niej pędy zastępcze. Drugą zostawioną łozę skracamy nad 6-10 oczkiem i przymocowujemy do kratki. Z niej wyrosną pędy owocujące. Po około 20-25 latach kwitnięcia krzew winorośli staje się mniej produktywny, dlatego też należy go odmłodzić. W tym celu trzeba wykonać bardzo silne cięcie, ale stopniowo przez 2 kolejne lata. 

Pierwszego lata formujemy ulistnione i owocujące pędy i prowadzimy je na podporach lub kratach. Zaś kolejnego lata ścinamy piłą pieniek krzewu tuż nad pędami przeznaczonymi do pozostawienia. Zanim dojrzeją nam owoce, możemy zabezpieczyć je przed ptakami czy osami, owijając grona papierową torebką. 

By mieć w swoim ogrodzie piękne winogrona, należy wycinać uszkodzone, chore lub zdeformowane owoce, gdy tylko pojawią się pierwsze owoce. W połowie sierpnia przycinamy owocujące pędy na 4-10 oczkiem nad najwyżej położonym gronem. W naszym kraju najlepiej jest prowadzić winorośl niską (20-30 cm) z 2-3 łozami. Pędy zagęszczające krzew usuwamy, by go przewietrzyć i by wpuścić w niego więcej słońca. Winogrona zbieramy gdy ogonek grona stanie się brązowy i zbieramy całe grona, a nie pojedyncze owoce. Przechowujemy je w pudełkach np. z trocinami w chłodnym miejscu. 

Jeśli chodzi o odmiany winorośli to można podzielić je na:

I. Szklarniowe

- Muscat Hamburg - ciemnoczerwone owoce
- Muscat van Alexandrie - późna odmiana o dużych owocach
- Buckland Sweetwater - jasnozielone owoce, które gdy dojrzeją stają się bursztynowe. Są słodkie.

II. Polowe

- A-1704 - duże owoce, odporne na choroby, znosi mróz do -24oC
- Cascade - odporna na mróz o granatowych owocach, średniej wielkości
- Miodowa - odporna na mróz, choroby i plenność, owoce mają miodowy posmak.

...