pytanie zadane 16 listopada 2016 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 23 października 2017 przez użytkownika

Tak, to prawda. Słodycze mogą spowodować to, że nasze włókna kolagenowe będą się starzeć przez cukier o około 40-50% szybciej. 

Spożywanie słodyczy ma wpływ na kolagen typu II i przekształca go w kolagen typu I, który uszkadza komórki skóry, przez co mamy więcej zmarszczek. Prócz tego po spożywaniu dużych ilości słodyczy może pojawić się trądzik, a z czasem cera może zrobić się łojotokowa. 

Dlatego lepiej jeść pełnowartościowe produkty, po których nasz organizm nie będzie "wołał", że chce coś słodkiego, co niszczy naszą skórę. Gdy będziemy jedli odpowiednie rzeczy np. owoce (też są słodkie) lub inne zdrowe przekąski, nie będzie nas ciągnęło do słodkich ciastek czy batonów. 

...