Najbardziej znaną i powszechnie stosowaną mąką w kuchni jest mąka pszenna, ale warto poznać też inne jej rodzaje, które sprawdzą się jako jej zamiennik. Zamienniki mąki pszennej często stosuje się w diecie bezglutenowej.

Mąka żytnia - bogata jest ona w potas, fosfor, wapń, sód, magnez, siarkę, chlor oraz witaminy z grupy B. Najlepiej sprawdzi się w przygotowaniu kwasu chlebowego. Najpopularniejsze jej typy to: 700 (jasny chleb, placki) i 2000 (ciemny, razowy chleb, podpłomyki).
Mąka orkiszowa - składa się z dużej ilości błonnika, ma właściwości oczyszczające i działa rozgrzewająco. W smaku jest lekko orzechowa. Nadaje się do przyrządzania kaszy manny orkiszowej, pizzy, chleba, focacci i placków. Jej typy to 700, który jest lekko oczyszczony i 2000, który jest mąką razową.
Mąka ryżowa - można przygotować są samodzielnie mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu. Odmiana tego ryżu jest również mąka z ryżu brązowego, która ma więcej błonnika, białka i wartości odżywczych.
Skrobia kukurydziana/ skrobia ziemniaczana/mąka ziemniaczana - używana jest ona do zagęszczania potraw.
Mąka gryczana - nie zawiera glutenu i posiada dużo żelaza, magnezu, potasu, krzemu i fosforu. Prócz tego jest bogata w białko i aminokwasy. Użyć ją można do pizzy, placków gryczanych.
Mąka z ciecierzycy - nadaje się idealnie do panierowania np. smażonych warzyw w cieście. Zawiera żelazo i białko.
Mąka z sorgo - jest ciężką mąką, za to o neutralnym smaku i kolorze, dlatego nadaje się w większości wypieków.
Mąka kokosowa - z dużą ilością białka i błonnika, ale z małą ilością węglowodanów. Dzięki niej potrawy mają lekko słodki smak i zapach i wchłania ona więcej wody niż inne maki.
Mąka orzechowa - to np. mąka migdałowa, z orzechów laskowych czy kasztanów. Powstaje ze zmielenia surowych orzechów na proszek.
Mąka z ziaren roślin strączkowych - mają dużo białka i błonnika. Są to maki z ciecierzycy, bobu, które mają wyrazisty smak. Te mąki warto mieszać z innymi rodzajami mąk.
Mąka z trawy abisyńskiej, czyli mąka teff - jest to zboże bogate w błonnik i żelazo oraz białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Maka ta nadaje potrawom słodki smak.
Mąka owsiana - czyli zmielony owies.
