pytanie zadane 15 listopada 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 15 listopada 2016 przez użytkownika

Najbardziej znaną i powszechnie stosowaną mąką w kuchni jest mąka pszenna, ale warto poznać też inne jej rodzaje, które sprawdzą się jako jej zamiennik. Zamienniki mąki pszennej często stosuje się w diecie bezglutenowej. 

mąka

Mąka żytnia - bogata jest ona w potas, fosfor, wapń, sód, magnez, siarkę, chlor oraz witaminy z grupy B. Najlepiej sprawdzi się w przygotowaniu kwasu chlebowego. Najpopularniejsze jej typy to: 700 (jasny chleb, placki) i 2000 (ciemny, razowy chleb, podpłomyki).

Mąka orkiszowa - składa się z dużej ilości błonnika, ma właściwości oczyszczające i działa rozgrzewająco. W smaku jest lekko orzechowa. Nadaje się do przyrządzania kaszy manny orkiszowej, pizzy, chleba, focacci i placków. Jej typy to 700, który jest lekko oczyszczony i 2000, który jest mąką razową. 

Mąka ryżowa - można przygotować są samodzielnie mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu. Odmiana tego ryżu jest również mąka z ryżu brązowego, która ma więcej błonnika, białka i wartości odżywczych. 

Skrobia kukurydziana/ skrobia ziemniaczana/mąka ziemniaczana - używana jest ona do zagęszczania potraw.

Mąka gryczana - nie zawiera glutenu i posiada dużo żelaza, magnezu, potasu, krzemu i fosforu. Prócz tego jest bogata w białko i aminokwasy. Użyć ją można do pizzy, placków gryczanych.

Mąka z ciecierzycy - nadaje się idealnie do panierowania np. smażonych warzyw w cieście. Zawiera żelazo i białko. 

Mąka z sorgo - jest ciężką mąką, za to o neutralnym smaku i kolorze, dlatego nadaje się w większości wypieków.

Mąka kokosowa - z dużą ilością białka i błonnika, ale z małą ilością węglowodanów. Dzięki niej potrawy mają lekko słodki smak i zapach i wchłania ona więcej wody niż inne maki. 

Mąka orzechowa - to np. mąka migdałowa, z orzechów laskowych czy kasztanów. Powstaje ze zmielenia surowych orzechów na proszek. 

Mąka z ziaren roślin strączkowych - mają dużo białka i błonnika. Są to maki z ciecierzycy, bobu, które mają wyrazisty smak. Te mąki warto mieszać z innymi rodzajami mąk.

Mąka z trawy abisyńskiej, czyli mąka teff - jest to zboże bogate w błonnik i żelazo oraz białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Maka ta nadaje potrawom słodki smak.

Mąka owsiana - czyli zmielony owies.

domowa mąka owsiana

...