pytanie zadane 10 listopada 2016 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 10 listopada 2016 przez użytkownika

Być może kiedyś zastanawialiście się czym myto naczynia w czasach, gdy nie było płynów do naczyń, robiących wielką pianę i pięknie pachnących. Otóż przed narodzinami jakiegokolwiek płynu do naczyń, czyszczono je zazwyczaj np. piaskiem. Z czasem pojawiały się coraz to nowsze pomysły na czyszczenie kuchennych garnków, aż do dziś kiedy to mamy szeroką gamę różnych płynów i balsamów do mycia. 

Jednym z nich jest Płyn Ludwik, który sławę uzyskał dopiero w czasach PRL-u i znany jest do dziś. Co ważne płyn Ludwik jest pierwszym płynem do naczyń jaki pojawił się w Polsce, a recepturę stworzyli inżynierowie Hanna Majchert i Zbigniew Korda. 

Historia tego płynu zaczyna się w latach 1963-1964, gdy powstała jego receptura utworzona przez Zjednoczone Zespoły Gospodarcze, dziś znane pod nazwą INCO S.A. Początkowo zakład działał w Górze Kalwarii i był mały. Kilka lat po rozbudowie zatrudniał 80 osób, natomiast dziś pracuje w nim około 400 osób. 

Pierwsze butelki Ludwika powstawały z worków PE po sztucznych nawozach. Obecnie firma rocznie sprzedaje ponad 34 miliony litrów płynu. Nie są to dane tylko z Polski, ponieważ firma eksportuje swoje produkty również do: Rosji, Kazachstanu, Armenii, Szwecji, Algierii, Egiptu, Libii, Iraku, Iranu, Jordanii i Libanu. 

Obecnie Ludwik to nie tylko płyn do naczyń, ale też wiele innych produktów przeznaczonych do czyszczenia artykułów gospodarstwa domowego. W asortymencie znajdują się też:

- płyny, żele i tabletki do mycia naczyń w zmywarkach,
- płyny do szyb i luster,
- płyny do sprzątania domu oraz urządzeń agd,
- płyny do podłóg,
- płyny, kapsułki i żele do prania. 

...