seohost
pytanie zadane 7 listopada 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 7 listopada 2016 przez użytkownika

Mole spożywcze w kuchni można spotkać w wielu produktach, ale najczęściej są to kasze, mąki, orzechy, ryż, grzyby, a także słodycze. 

By się ich pozbyć należy na początku przejrzeć dokładnie wszystkie produkty, nawet te, które są zamknięte. Mole lubią składać swojej jaj w produktach spożywczych więc najlepiej je wyrzucić lub ewentualnie dokładnie przesiać. Szafki czy pudełka, w których trzymamy produkty spożywcze najlepiej jest dokładnie umyć wodą z octem (proporcja 1:1). 

Można też umieścić w szafce zapach pomarańczy lub wanilii, gdyż mole nie lubią takiego zapachu. Szafkę można umyć wodą z dodatkiem olejku pomarańczowego lub postawić zapach w rogu szafki, by odstraszać mole, które będą chciały się do niej dostać. Obecnie na rynku dostępne są również specjalne preparaty na mole np. pułapki, lepy, które można rozstawić w różnych miejscach w kuchni. 

...