pytanie zadane 27 października 2016 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 27 października 2016 przez użytkownika

Technika palenia w piecu jest bardzo ważna i nie koniecznie kopcenie się z pieca może być to, że piec jest stary lub mamy zły węgiel. przeważnie tak się dzieje, gdy żar zasypiemy węglem, przez co zmniejszamy temperaturę palenia do temperatury dymienia. Dlatego lepiej będzie umieścić węgiel poniżej żaru i podpałki. 

Takie rozwiązanie jest szkodliwe dla zdrowia orz natury, poprzez wydostający się z komina dym. Dobrą metodą rozpalania w piecu jest metoda rozpalania "od góry". Plusem tej metody jest to, że węgiel jest już na dole i nie trzeba czekać, aż spali się drewno, by później dołożyć węgla. 

Metoda ta polega na tym, że od góry kolejno warstwami znajdują się:

- rozpałka

- żar (koks)

- surowy węgiel

- powietrze. 

komentarz 9 stycznia 2017 przez użytkownika anonimowy
Tutaj bardzo wyczerpujący artykuł, jak poprawnie palić w piecu węglowym/miałowym:

http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/rozpalanie-od-gory-instrukcja-krok-po-kroku/
...