pytanie zadane 26 października 2016 w Kuchnia przez użytkownika

jabłecznik pod pianką

1 odpowiedź

odpowiedź 26 października 2016 przez użytkownika

Składniki: 

* na ciasto:

- 130 g masła,

- 4 żółtka,

- 150 g mąki pszennej,

- 50 g mąki ziemniaczanej,

- 4 łyżki cukru,

- 4 łyżki mleka,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- 400 g jabłek (ja użyłam dżemu jabłkowego) lub innych owoców.

* na pianę:

- 4 białka, 

- 150 g cukru pudru,

- łyżka mąki ziemniaczanej,

- 1,5 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać porcjami do masła z żółtkami. Potem dolać mleko, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez około 15-20 minut. 

spód ciasta

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy pianę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Potem dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. 

Na ciasto wykładamy owoce, w moim przypadku dżem, a na to kładziemy pianę. Całość pieczemy jeszcze przez 20 minut. 

dżem jabłkowy

bita śmietana do jabłecznika

ciasto 3 warstwy

ciasto przekładane dżemem

...