Składniki:
- 180 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 - 2 łyżki kakao,
- 100 g masła,
- 130 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- jajko,
- szczypta soli,
- 60 g cukierków Lentinki + trochę do ozdobienia.
Wykonanie:
Miękkie masło ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy jajko i sól. Potem sypiemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy cukierki. Warto kupić dobre cukierki. Najlepsze są Lentinki, gdyż się nie rozpuszczą/nie puszczą koloru podczas pieczenia. Ja kupiłam w Biedronce.

Z ciasta robimy kule, które następnie nieco spłaszczamy i wciskamy w nie lekko cukierki. Całość pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 15 minut.

