Składniki:
- ziemniaki,
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- ser żółty tarty,
- sól i pieprz,
- mleko.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajko, mąkę, mleko, ser, sól i pieprz w odpowiadającej nam ilości. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Masę przekładamy do dużej strzykawki, ale możecie też użyć rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu.

Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą strzykawki formujemy na niej wężyki lub okrągłe, ażurowe placuszki. Wzory możecie tworzyć dowolne, może to być jeden długi ślimaczek czy spiralka. Smażymy do zarumienienia, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ziemniaki są zrobione na podobe ziemniaków puree i chłoną więcej tłuszczu niż np. frytki.

Gotowe placuszki z ziemniaków można jeść z ketchupem, ulubionym sosem lub po prostu same.
