pytanie zadane 26 października 2016 w Kuchnia przez użytkownika

ażurowe placki

1 odpowiedź

odpowiedź 26 października 2016 przez użytkownika

Składniki:

- ziemniaki,

- jajko,

- mąka ziemniaczana,

- ser żółty tarty,

- sól i pieprz,

- mleko.

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajko, mąkę, mleko, ser, sól i pieprz w odpowiadającej nam ilości. Całość mieszamy na jednolitą masę. 

ziemniaki puree

Masę przekładamy do dużej strzykawki, ale możecie też użyć rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu. 

ziemniaki puree

Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą strzykawki formujemy na niej wężyki lub okrągłe, ażurowe placuszki. Wzory możecie tworzyć dowolne, może to być jeden długi ślimaczek czy spiralka. Smażymy do zarumienienia, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ziemniaki są zrobione na podobe ziemniaków puree i chłoną więcej tłuszczu niż np. frytki.

frytki inaczej

Gotowe placuszki z ziemniaków można jeść z ketchupem, ulubionym sosem lub po prostu same. 

frytkoplacki

...