pytanie zadane 21 października 2016 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 23 października 2016 przez użytkownika

Owoce i warzywa pod względem zawartości witamin w nich dzieli się na 3 grupy:

I - Warzywa zielone i pomarańczowe, które dostarczają witaminy A. Są to: marchew, dynia, melony, morele, szpinak, sałata, jarmuż, fasolka szparagowa, groszek zielony, zielona pietruszka, szczypiorek.

II - Warzywa i owoce dostarczające witaminy C w większych ilościach. Są to: każdy rodzaj kapusty, kapusta kiszona, chrzan, pomidory, jarmuż, natka pietruszki, zielony koperek, porzeczki czerwone, jeżyny, porzeczki czarne i białe, agrest, truskawki, poziomki, cytryny, pomarańcze, żurawina, głóg.

III - Warzywa, owoce zawierające mniejsze ilości witamin. Są to: ogórki, ziemniaki, buraki, brukiew, kalarepa, selery, rzepa, rzodkiewka, por, cebula, korzeń pietruszki, jabłka, śliwki, wiśnie, czereśnie. 

...