pytanie zadane 21 października 2016 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 października 2016 przez użytkownika

Grzyby, zwłaszcza te, które stosuje się w kuchni można podzielić na:

1. Rurkowe (żagwiowate), które charakteryzują się tym, że na spodzie kapelusza jest pokryta ciasno zrośniętymi ze sobą rurkami. 

Jadalne Warunkowo jadalne Trujące
borowik szlachetny
borowik kozak
borowik czerwony
borowik maślak
borowik strojny
borowik żółty
borowik ziarnisty
grzyb świniak borowik szatański
borowik grubotrzonowy

2. Blaszkowate (bedłkowate), które dolną powierzchnię kapelusza mają pokrytą rozchodzącymi się promienisto blaszkami. Na tych blaszkach znajdują się podstawki z zarodnikami. 

Jadalne Warunkowo jadalne Trujące
pieczarka polna
pieczarka ogrodowa
pieczarka leśna
czubajka kania
gąska żółta
mleczaj rydz
twardzioszek przydrożny
gołąbek zielonawy
gołąbek trawiastozielony
opieńka miodowa
krowiak podwinięty
mleczaj wełnianka
muchomor sromotnikowy
muchomor jadowity
muchomor plamiasty
muchomor czerwony
gołąbek wymiotny
zasłonak rudy
strzępak ceglasty
wieruszka ciemna
pieczarka żółtawa

3.  Workowce, charakteryzują się zarodnikami umieszczonymi w specjalnych workach w warstwie owocującej, która znajduje się na zewnętrznej stronie kapelusza. 

Jadalne Warunkowo jadalne Trujące
smardz stożkowaty
trufla letnia
trufla biała
piestrzenica jadalna tęgoskór (purchawka kartoflana)

...