Kisiel przyrządza się zawsze na jednakowej zasadzie, zarówno kisiel gotowy i domowy. Zmienia się tylko jego główny składnik (sok owocowy, przecier owocowy, owoce surowe lub mleko). Do mlecznych kisieli stosuje się dodatki, które nadają im zdecydowany smak i zabarwienie, czyli np. wanilię, kakao lub karmel. Kisielu nie należy mylić z budyniem.
Kisiel musi być tak zagęszczony, żeby po ostygnięciu mieć konsystencję galaretki. To zasługa odpowiedniej ilości mąki w stosunku do ilości wody. Ilość mąki na porcję kisielu to 8-10 g. Ilość cukru wg uznania i smaku. Zaś porcja kisielu powinna wynosić 100-150 g. Poniżej podaję przepis na kisiel na 1 porcję (dla 1 osoby).
1. Kisiel z soku owocowego
Składniki: 30 g soku malinowego, 75 g wody, 10 g mąki ziemniaczanej, 50 g wody do zawiesiny, cukier, kwasek cytrynowy.
Wykonanie:
W garnku robimy zawiesinę z zimnej wody i mąki. Gotujemy w rondelku wodę z sokiem, cukrem i kwaskiem, zestawiamy na mniejszy ogień. Zawiesinę zamieszamy i powoli wlewamy na wrzący płyn, ciągle mieszając. Podgrzewamy do temperatury wrzenia, ale nie gotujemy. Wlewamy do wcześniej wypłukanych wodą salaterek i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Kisiel z surowych jabłek
Składniki: 60 g jabłek, 45 g wody, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 30 g zimnej wody.
Wykonanie: Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem. Obierki i gniazda nasienne wrzucić na wrzącą wodę, ugotować i przecedzić, natomiast wywar zagotować. Z mąki i wody przyrządzamy zawiesinę, którą następnie wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy. Podgrzewamy do temperatury wrzenia, ale nie gotujemy. Dodajemy starte jabłka i mieszamy, Wlewamy do salaterek.
3. Kisiel z żurawiny
Składniki: 30 g żurawiny, 110 g wody, 25 g cukru, 8 g mąki ziemniaczanej, 25 g zimnej wody.
Wykonanie: Żurawinę opłukać na sitku i rozgnieść w garnku. Zalać wrzącą wodą i gotować kilka minut. Następnie przetrzeć przez sitko, dodać cukier i zagotować. Z mąki i zimnej wody przyrządzamy zawiesinę. Przecier odstawić na mniejszy ogień i wlać zawiesinę ciągle mieszając. Podgrzać do momentu zagotowania, a następnie wlać do salaterek.
4. Kisiel kakaowy
Składniki: 5 g kakao, 10 g cukru, 5 g maki ziemniaczanej, 100 g mleka.
Wykonanie: Cukier, kakao i mąkę wymieszać. Do nich dodać 4 łyżki zimnego mleka i sporządzić zawiesinę. Resztę mleka zagotować i gdy zacznie wrzeć wlać zawiesinę, ciągle mieszając. Gęstniejący kisiel zagotować i ostudzić.
5. Kisiel waniliowy
Składniki: 1/8 litra mleka, 8 g mąki ziemniaczanej, 10 g cukru, 1/10 laski wanilii.
Wykonanie: Mleko zagotować. Zrobić zawiesinę z mąki i części zimnego mleka, a następnie wlać ją na wrzące mleko. Przyprawić wanilią i cukrem. Zagotować, ostudzić.
6. Kisiel karmelowy
Składniki: 8 g mąki ziemniaczanej, 1/8 l mleka, 2 łyżki karmelu, 20 g cukru.
Wykonanie: Zawiesinę zrobić z części mleka i mąki. Resztę mleka zagotować. Wlać do niego zawiesinę i zagotować. Dodać cukier i karmel, wymieszać. Ostudzić i wlać do salaterek.
7. Kisiel z siemienia lnianego