pytanie zadane 21 października 2016 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 października 2016 przez użytkownika

Cukier nie zawiera białka, tłuszczu, związków mineralnych ani witamin. posiada tylko i wyłącznie wartość energetyczną, a mianowicie 100 g cukru dostarcza 394 kcal. 

Cukier jest zatem produktem jednostronnym, nieocenionym w uzupełnianiu straconej energii. Nie można jednak przeceniać odżywczej wartości i nadużywać jedzenie słodkich potraw. Wszystkie produkty i wyroby zawierające dużą ilość cukru szybko sprawiają, że jesteśmy nasyceni, ale także odbierają apetyt, a to może ograniczać spożywanie produktów wnoszących inne, potrzebne dla zdrowia składniki pokarmowe. Powinniśmy zatem w umiarkowanych ilościach spożywać produkty słodzone, wypieki, desery i inne wyroby i to najlepiej na zakończenie posiłku. 

Wśród wyrobów cukierniczych, to właśnie cukier, obok mąki jest surowcem zasadniczym. Dodaje się go zarówno do ciast, mas oraz sporządza się z niego lukry. 

...