pytanie zadane 21 października 2016 w Kuchnia przez użytkownika Gość

1 odpowiedź

odpowiedź 24 października 2016 przez użytkownika

Wszystkie dodatki nie zależnie czy są to dodatki smakowo-aromatyczne czy barwiące łączymy z lukrem dopiero w momencie rozrzedzania wcierając je do lukru zamiast do wody. Jeśli mimo to lukier okaże się gęsty, można go rozrzedzić kilkoma kroplami wody, tak by miał gęstość lanego ciasta. Ma ona być taka, by lukier nie spłynął całkowicie i by nie wsiąkł w ciasto, by dobrze się rozprowadzał i nie zostawiał śladów noża. 

Do lukrów można stosować następujące dodatki:

- do lukru białego - wrzącą wodę

- do lukru waniliowego - wanilię, olejek waniliowy, cukier waniliowy

- do lukru cytrynowego - sok z cytryny, rozpuszczony kwasek cytrynowy

- do lukru kawowego - mocny napar z kawy

- do lukru czekoladowego - czekoladę rozgrzaną w piekarniku

- do lukru z kakao - gorącą papkę zagotowaną z kakao

- do lukru rumowego - rum lub olejek rumowy

- do lukru barwionego - barwnik różowy, seledynowy, żółty lub karmel

...