konto millenium
pytanie zadane 21 października 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 października 2016 przez użytkownika

Jajka w koszulkach, są to jajka gotowane bez skorupki. Używa się je do niektórych potraw. W takich jajkach białko jest mocno ścięte, natomiast żółtko w środku płynne. Powoduje to temperatura wrzącej wody, sól i kwas, które ścinają powierzchnię białka i dlatego jajko wpuszczone do wody nie rozpływa się. 

W zależności od czasu gotowania żółtko może być bardziej lub mniej ścięte, natomiast środek jednak powinien być płynny. Gdy wyjmiemy jajko z wody, jej powierzchnia powinna być mętna i powinny pływać w niej strzępy białka. Zmętnienie wody jest dowodem na to, że część składników jaja przeszła do wody, którą wylewamy (a wraz z nią cenne składniki). Jeśli nie chcemy ich tracić jaja możemy wbić bezpośrednio do sosu, z którym je następnie podamy. 

Jak zrobić jajka w koszulkach? Oto przepis:

W rondelku należy zagotować 1/4 litra wody i lekko ją osolić. Następnie zakwaszamy ją 1/4 łyżeczki octu. Jajko należy najpierw wybić na talerzyk, a potem z niego szybko zlać jajko do wrzącej wody. Gotować 3 minuty. 

...