pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź przez użytkownika

Przechowywanie jajek może być kłopotliwe, zwłaszcza wtedy, gdy mamy ich dużo. Z tym problemem często mogą borykać się  gospodynie prowadzące hodowlę kur. Do przechowywania nadają się świeże jajka i czyste, które ułożone są na papierowych podstawkach szerszą stroną ku górze. Najlepsza do przechowywania jest temperatura obniżona wynosząca około 10oC w takim pomieszczeniu jak piwnica (by panowała tam odpowiednia wilgotność), żeby jajka nie wyschły. Jednak, gdy piwnica będzie zbyt wilgotna spowoduje stęchnięcie jaj. 

Można wyróżnić 2 sposoby przechowywania jaj. 

Sposób I - czyste, świeże i zdezynfekowane jaja (zanurzone na parę sekund w roztworze nadmanganianu potasu) wkładamy do płynnej parafiny o temp. 50oC i układamy na podstawkach. Przechowuje się je tak w chłodnym miejscu i od czasu do czasu przewraca się je, by żółtko zatrzymało się na środku. 

Sposób II - świeże, czyste jaja układa się na sicie i zanurza 3-4 razy na 1 minutę we wrzącej wodzie. Następnie wyjmuje się je, osusza i owija oddzielnie w bibułkę lub w miękki papier. Tak owinięte jajka układa się na podstawce do jaj lub układa w paczce i przechowuje w chłodnym miejscu.

Ponadto jaja można przechowywać w materiałach sypkich: sieczka, popiół drzewny. 

odpowiedź przez użytkownika

Wiadomo, że jaja to produkt nietrwały, dlatego tez przechowywanie ich jest bardzo ważną kwestią. 

W lodówce lub w chłodnym przewiewnym miejscu możemy je trzymać przez kilkanaście dni. 

Jaja nie mogą stykać się też z innymi, przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia, produktami. Należą do nich kiełbasa, masło czy ser. Nie mogą się one stykać też z produktami silnie wydzielającymi zapach, gdyż zapach taki zostanie wchłonięty przez skorupkę jaja, a to spowoduje obniżenie wartości smakowej jajka. 

Przed użyciem jaja zawsze należy dokładnie umyć, gdyż mogą znajdować się na ich skorupach bakterie chorobotwórcze. 

...