Ciasta biszkoptowe, pieczone na bazie biszkoptu z dodatkiem różnych składników można podzielić na:
1. Keksy, czyli biszkopty z bakaliami, które są pieczone w wąskich, podłużnych formach (keksówkach). Takie ciasto ma większą ilość cukru i mąki (na 1 jajko - 40 g cukru i tyle samo mąki), dzięki czemu utrzymuje ciężkie bakalie, które są równomiernie zawieszone w cieście. Jeśli bakalie opadają na dno formy jest to spowodowane tym, że proporcje składników są niewłaściwe.
2. Rolady, czyli cienkie i zwijane wyroby, które otrzymuje się z ciasta podstawowego z dodatkiem orzechów lub kakao. Jest ono lekkie, można je zwijać, nadziewać marmoladą, dżemem, cukrem, śmietanką, owocami, masą orzechową, migdałową, kawową, czekoladową. Rolady z wierzchu mogą być polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
3. Ciastka, czyli placuszki z ciasta podstawowego lub z dodatkami. Można je przekładać masą lub marmoladą. Później się je lukruje i kroi na trójkąty lub kwadraty.
4. Biszkopciki, które wyrabia się z lekkiego ciasta i wyciska w formie podłużnych wałeczków na papier. Po upieczeniu stosuje się je jako wypiek dietetyczny, dodatek do deserów.