pytanie zadane 26 września 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 28 września 2016 przez użytkownika

Ogólnie ziemniaki można podzielić na:

1. Uniwersalne (odmiany: Irga, Irys, Orlik, Fresco, Sante) - czyli typu B z umiarkowaną zawartością skrobi, które po ugotowaniu nie rozsypują się, a po usmażeniu są chrupiące. Z nich można zrobić: frytki, zapiekanki, placki i zupy. 

2. Do sałatek (odmiany: Impala, Denar, Lord, Vineta, Erika, Mariska)  - czyli typu A, to takie, które mają niską zawartość skrobi, nie rozpadną się po ugotowaniu, a są zwięzłe i zachowują swój kształt. Ziemniaki te są dosyć twarde. Można je: grillować, stosować do dań z patelni.

3. Na kluski (odmiany: Aster, gracja, Tajfun, Destiny) - czyli typu C z dużą ilością skrobi. Są bardzo mączyste i rozpadają się podczas gotowania. Za to idealnie nadają się na piure, kopytka lub pyzy i chipsy.

ziemniaki

...