pytanie zadane 25 września 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 września 2016 przez użytkownika

Na Krecie nie spotkacie lub bardzo rzadko spotkacie takie owoce jak truskawki (tu mają zapach wilgoci), gruszki czy jabłka (tu są one gorzkawe), zaś za maliny, jeżyny czy jagody trzeba zapłacić bardzo dużo. 

Owocami, które rosną na Krecie są natomiast arbuzy, melony, nektarynki, brzoskwinie, słodkie winogrona, granat, mandarynki, pomarańcze, cytryny, pigwa, kiwi, banany i figi. Kreteńczycy przechowują owoce w lodówce, ze względu na bardzo gorący klimat.

Na Krecie figi często się suszy z dodatkiem bazylii, tymianku lub oregano, a następnie używa się ich do ciast i sałatek. Pigwę natomiast używa się do mięsa. 

Jeśli chodzi o warzywa to zazwyczaj je się je po przygotowaniu, a rzadko na surowo. Rosną tu ogórki, pomidory, awokado, cebule, czosnek, sałaty, kapusta, ziemniaki, bakłażany, karczochy, cukinie, szpinak, rukola, rośliny strączkowe, ciecierzyca, soczewica oraz żółty groch, czyli fawa

...