revolut
pytanie zadane 25 września 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 września 2016 przez użytkownika

Chleb to po grecku psomi. Na krecie właściwie do każdego dania podawany jest chleb, zwłaszcza w restauracjach, tawernach czy pubach. Dodatkiem do niego jest też oliwa, w której macza się chleb. 

W każdym mieście i miasteczku na Krecie można spotkać piekarnie i to prawie na każdym kroku. Są to przeważnie rodzinne przedsięwzięcia, w których chleb piecze się z pokolenia na pokolenie. Piekarnie takie działają zazwyczaj do godziny 14, a potem się je zamyka. Niektóre, te gdzie można kupić jeszcze coś słodkiego, są otwarte przez cały dzień. 

Chleb na Krecie przygotowuje się według tradycyjnych receptur i piecze się go w piecach opalanych drewnem. Jeśli w piekarni spotkacie się z napisem prozimi to znaczy, że chleb był zrobiony na zakwasie. Prócz tego w czasie świąt można spotkać też słodki chleb, czyli artos

...