pytanie zadane 20 września 2016 w Pod mikroskopem przez użytkownika

pleń na jeżynach

1 odpowiedź

odpowiedź 20 września 2016 przez użytkownika

W tym przypadku pleśń, którą chciałem Wam pokazać pod mikroskopem wziąłem z owoców, a konkretnie z jeżyn, które leżały w temperaturze pokojowej dwa dni po zerwaniu.

Jak widać na powyższym zdjęciu, niektóre z jeżyn obrosły "białym puchem". Postanowiłem wziąć go pod lupę i zobaczyć jak będzie on wyglądał w przybliżeniu:

Z bliska wygląda inaczej, składa się z wielu tzw. strzępek pleśniowych. Warto pamiętać że owe strzępki wytwarzają mykotoksyny, które są rakotwórcze. Dlatego jeśli pleń pojawi się na żywności, najbezpieczniej dla naszego zdrowia po prostu ją wyrzucić.

komentarz 7 grudnia 2019 przez użytkownika Gość
Trzeba uważać na tą pleść. gdzieś czytałam, że jeśli tylko kwałeczek jest coś zakażone pelśnią jakiś produkt żywnościowy czy owoc to nie powinno się tego odkrajać i jeść resztę, tylko całość wyrzucać. Bo podobno cały produkt jest już zakażony pleśnią.
...