By mieć legitymację wędkarską należy najpierw zostać wędkarzem. Wtedy po złowieniu ryby zapisujemy ją do owej legitymacji. Wpisuje się w niej datę połowu, nazwę łowiska (nazwa jeziora, rzeki, kanału lub innego zbiornika wodnego), liczbę złowionych ryb, ich masę oraz właśnie gatunek. Często kratki w legitymacji są małe i dlatego przy wpisywaniu nazw ryb, należy wpisywać ich symbole. Oto one:
AM - amur
BO - boleń
BR - brzana
CE - certa
JA - jaź
JE - jelec
JZ - jazgarz
KA - karp
KL - kleń
KP - karaś pospolity
KS - karaś srebrzysty
KR - krąp
LE - leszcz
LI - lin
LP - lipień
LO - łosoś
MI - miętus
OK - okoń
PL - płoć
PP - pstrąg potokowy
PT - pstrąg tęczowy
SN - sandacz
SI - sieja
SU - sum
SZ - szczupak
SW - świnka
SP - sapa
TB - tołpyga biała
TP - tołpyga pstra
TW - troć wędrowna
WE - węgorz
WZ - wzdręga