revolut
pytanie zadane 15 września 2016 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 15 września 2016 przez użytkownika

Jeśli chodzi o zanęty przygotowywane dla ryb żyjących w kanałach, to trzeba pamiętać o tym, że woda zazwyczaj w nich stoi lub płynie ale bardzo wolno. dlatego tez zanęta taka nie może być zbyt silnie sklejona i ciężka. Kanały na dnie zwykle są pokryte grubą warstwą mułu. Stąd też kule zanęty powinny stopniowo uwalniać drobiny pożywienia, unosić je na powierzchnię po czym opadać na dno. 

Zanęty na kanał, którego głębokość jest mniejsza niż 1,5 m nie obciąża się. Jeśli jest głębiej dodaje się 10-15% ziemi z kretowiska, zaś gdy woda płynie dodaje się odrobinkę kleju. Poniżej przepis na zanęty do łowienia na kanale.

I - 1 część prażonej bułki tartej, otrąb pszennych, prażonych i mielonych lnu, maki kukurydzianej, pół części prażonych płatków owsianych, 1/4 części mąki kokosowej oraz 3 łyżki atraktora. 

II - 1 część zmielonego i prażonego pieczywa, zaparzonej kaszy kukurydzianej, 1,5 części otrąb pszennych, pół części prażonych ziaren lnu, tłuczonych płatków owsianych, 1/4 części mączki arachidowej i 2 łyżki kozieradki lub wanilii czy anyżu. 

Natomiast zanęty na jezioro powinny rozpadać się w trakcie opadania, na głębokości mniej więcej połowy łowiska. Jeśli zanęta dotrze do dna powinna następnie powoli unosić się ku górze tworząc słup wabiący. Podobnie jak w przypadku zanęty na kanał, nie obciąża się jej na głębokości do 1,5 m. Natomiast powyżej tej głębokości do zanęty dodaje się kleik ryżowy, piasek lub drobny żwir (twarde dno) lub torf lub ziemię z kretowiska (muliste dno). Oto przykłady sezonowych zanęt stosowanych na jeziora. 

Wiosna - 2 części prażonej bułki tartej, 1 część ziaren lnu, pół części mąki kukurydzianej, 1/4 części płatków owsianych, 1/8 części wiórków kokosowych i mączki arachidowej, 4 łyżki ziół (wanilii, nostrzyka i kolendry).

Lato - 1,5 części zmielonego pieczywa i lnu, 1 część kaszy kukurydzianej, pół części otrąb pszennych, 1/4 części mączki kokosowej i wiórków kokosowych i 3 łyżki mieszkanki ziołowej (jak wyżej).

Jesień - 2 części zmielonego pieczywa, 1 część prażonej kaszy kukurydzianej oraz prażonych i mielonych ziaren lnu, 1/4 części płatków owsianych i otrąb, pół części tłuczonych chruścików, wodnych ślimaków. 

...