pytanie zadane 2 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 2 września 2015 przez użytkownika

I etap produkcji czekolady zaczyna się od plantacji. Tam zrywane są owoce kakaowca (zbiera się je dwa razy w roku). Robi się to ręcznie. Każdy owoc zawiera w sobie 20 - 30 ziaren, które tkwią w białym, słodkim miąższu. W ciągu jednego roku z jednego drzewa otrzymuje się 0,5 kg kakao. Następnie ziarna wystawia się na słońce na kilka dni, by sfermentowały. Wtedy to rozkłada się cukier w nich zawarty. Pod koniec tego etapu pakuje się je na sprzedaż eksporterowi.

II etapem jest mycie i suszenie na słońcu u krajowego pośrednika. Podczas suszenia zmniejsza się zawartość wody w ziarnach aż 10-krotnie. To sprawia, że towar jest lżejszy i dobrze zabezpieczony przed gniciem. Tu ziarna pakuje się do jutowych worków i sprzedaje się producentom czekolady.

III etap to transport do zakładów przetwórczych. Przeważnie kupują je zakłady w Indonezji i Szwajcarii. Fabryki te przerabiają ziarna na proszek i masło kakaowe. Te gotowe produkty sprzedaje się monopolistom z branży (Nestle, Cadbury czy Mars).

IV etap to ostatni etap, czyli wytwarzanie czekolady i innych czekoladowych produktów. Każda fabryka wytwarza ją wg własnych receptur dodając różne składniki np. sól, pieprz, chili, miód, mleko, wanilia czy tłuszcz roślinny. Ostudzoną masę wlewa się do form i czekolady przybiera właściwy kształt i wygląd.

Jeśli to jest opisana produkcja, to postanowię wymienić co znajduje się w słodkiej tabliczce czekolady. A więc na pewno są tam węglowodany dodające nam energii, tłuszcz roślinny, który obniża poziom "złego cholesterolu", magnez, który wspomaga komórki nerwowe i procesy trawienne, a także buduje zęby i kości. 

Prócz tego czekolada zwiera:

- dużo żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, 

cynk i selen podnoszące poziom endorfin i redukujące stres,

teobrominę pobudzającą pracę nerek,

wapń i białko budujące kości i wzmacniające układ odpornościowy,

flawonoidy zwiększające odporność na infekcje,

witaminy: B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy,

kofeinę. 

Jak widać czekolada to samo zdrowie. Oczywiście trzeba pamiętać, że te wszystkie rzeczy zawierają czekolady produkowane wyłącznie z najlepszych składników i zawierające w swoim składzie przynajmniej 60% wysokojakościowego kakao

...