Sushi to japońska potrawa, której głównymi składnikami są: surowa ryba, gotowany ryż i prażone algi. Do reszty składników do przygotowania sushi należą:
- Nori, czyli wspomniane już wyżej prażone algi morskie. Używa się ich do zrobienia maki-zushi i temaki-zushi. Algi posiadają takie witaminy jak A, D i B12 oraz jod, wapń i żelazo.
- Ryż, który klei się po ugotowaniu. Wzbogacany jest on do smaku octem sojowym, solą i cukrem.
- Ryba, która jest w sushi najważniejszym składnikiem. Do sushi używa się takich ryb jak: maślana, węgorz, łosoś i tuńczyk. Smaczne połączenie może stanowić również dodanie owoców morza, zamiast ryby, czyli np. krewetek czy krabów.
- Chrzan, oczywiście japoński bardzo ostry, czyli wasabi w pięknym zielonym kolorze.
- Imbir marynowany, pełni on rolę neutralizatora smaków, choć sam w sobie jest bardzo ostry.
Pierwsze sushi powstało prawdopodobnie w 718 roku i początkowo ryż gotowano na parze, a nie w wodzie jak obecnie. Perfekcyjne przygotowanie sushi nastąpiło w XVIII wieku. Mięso ryb marynowano w sosie sojowym, occie i soli. Sushi obecnie uważa się za jedno z najzdrowszych dań. Ma mało tłuszczu, cholesterolu i kalorii, za to dużo żelaza i witamin.
By dobrze jeść sushi, należy stosować się do kilku zasad. Oto one:
* można jej jeść rękoma,
* nie przyciągajmy talerza pałeczkami,
* sushi je się w całości, bez użycia noża,
* nie miesza się chrzanu z sosem sojowym,
* nie należy tez maczać całego sushi w sosie.
Jeśli chcecie samodzielnie zrobić sushi w domu to obejrzyjcie na filmiku jak zrobić to idealnie.