dhosting
pytanie zadane 29 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez użytkownika

Jedna porcja warzyw lub owoców to 80-100 g jadalnych części tych produktów. Nie wlicza się w nie skórek, ogryzków, pestek czy ogonków. Warzywa i owoce nie muszą być wyłącznie świeże, choć takie są najlepsze. Można jeść również gotowane, kwaszone, suszone, mrożone, marynowane, konserwowe, duszone, smażone, pieczone lub grillowane warzywa i owoce. 

Jedna porcja warzyw i owoców to:

- szklanka: szpinaku, sałaty, jarmużu, kapusty, kalafiora, brokułu, boćwiny, rukoli, roszponki, brukselki,

- pół szklanki: buraka, papryki, dyni, cukinii, fasolki, groszku, kukurydzy, szparagów, selera, pietruszki, jagód, malin, truskawek, porzeczek, czereśni, wiśni, winogron, arbuza, ananasa, mango,

- jedna sztuka: pomidora, cebuli, ogórka, marchewki, gruszki, banana, jabłka, pomarańczy,

- dwie sztuki: mandarynki, moreli, śliwki, kiwi.

...