pytanie zadane 29 sierpnia 2016 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 30 sierpnia 2016 przez użytkownika

Gluten jest mieszanką białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, jak np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. 

Niektóre osoby mają stwierdzoną nietolerancję glutenu, czyli celiakię. Jest to choroba trzewna, schorzenie autoimmunologiczne, w którym po spożyciu produktów z glutenem zanikają kosmki jelitowe. Objawy są różne, może w zależności od stopnia choroby oraz od konkretnej osoby i jej predyspozycji. Do niektórych z nich należą: ból brzucha, przewlekła biegunka, wzdęcia, spadek masy ciała, niedokrwistość, nietolerancja laktozy, nietolerancja sacharozy, powracające afty. Celiakia jest nieuleczalna i chorzy przez całe życie muszą uważać jakie produkty spożywcze jedzą i dobierać odpowiednie pożywienie do swojej diety. 

Osoby zdrowe natomiast powinny spożywać gluten, gdyż są to naturalne białka, przetwarzalne przez organizm bez problemu. 

komentarz 29 listopada 2016 przez użytkownika anonimowy

Glutenu nie zawiera takie produkty jak: 

- kasza gryczana

- kasza jaglana

- kasza kuskus

- orzechy

- mąka ziemniaczana

- kukurydza, mąka kukurydziana, popcorn

- ryby

- jajka

- owoce i warzywa

- cukier i miód

- kawa naturalna

- niezanieczyszczona herbata

...