pytanie zadane 23 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 sierpnia 2016 przez użytkownika

Jest wiele jadalnych owadów. Jedzenie owadów rozpoczęli Grecy i rzymianie już w czasach starożytnych. Dziś jadają je m.in. mieszkańcy Afryki, Australii, Ameryce Łacińskiej i Azji, gdzie stanowią one część diety. W Europie nie jest ono jeszcze tak popularne. 

W w/w krajach owady te występują również w większych rozmiarach. Mieszkańcy jedzą zatem takie owady jak: 

- koniki polne, 

- pędraki, 

- chrząszcze, 

- termity, 

- pszczoły, 

- osy, 

- mrówki, 

- larwy ciem, 

- świerszcze,

- gąsienice

sałatka z jadalnych owadów

W krajach tych można kupić i skosztować owadów przygotowywanych na różne sposoby np. oblewanych czekoladą, podawanych w formie słodyczy, smażone, w cieście, opiekane itp. Owady są cennym źródłem białka i mają mało kalorii. 

Powstała nawet książka autorstwa David'a Gordon'a, w której znajdują się przepisy na dania z owadów. 

...