pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 22 sierpnia 2016 przez użytkownika

Składniki:

- 40 g herbatników,

- litr mleka 3,2%,

- szklanka kaszy manny,

- kostka margaryny,

- opakowanie cukru waniliowego,

- szklanka cukru,

- łyżka kakao.

Wykonanie:

W blaszce do ciasta (ja użyłam dwóch keksówek) wykładamy papier do pieczenia i pierwszą warstwę z herbatników. Teraz należy przygotować 2 tej samej pojemności garnki na przygotowanie mas do ciasta. Jedna masa będzie kakaowa, a druga biała. Tak więc kakao rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do garnków wkładamy wymienione składniki po połowie do jednego i do drugiego: mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę. Następnie zagotowujemy wszystko do czasu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pół szklanki kaszy do jednego garnka i pół do drugiego oraz do jednego z nich rozpuszczone na początku w mleku kakao. Całość gotujemy około 3-5 minut ciągle mieszając, do czasu zgęstnienia masy. 

składniki na kaszowiec

masa do ciasta

Teraz masę ciemną wylewamy na herbatniki w formie, potem na masę kładziemy znów herbatniki, wlewamy masę białą i znów herbatniki. 

ciasto z kaszy

kaszowiec

Na koniec można jeszcze przygotować polewę lub rozpuścić czekoladę i nią polać herbatniki. Kaszowiec odstawiamy po wystudzeniu do lodówki, aby stężało. 

...