pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez użytkownika

Mięso z rostbefu lub antrykotu należy najpierw odpowiednio zamarynować. W tym celu można użyć oleju kokosowego i pieprzu. W marynacie mięso powinno zostać na co najmniej 30 minut w pokojowej temperaturze. 

Po marynowaniu obsmażamy je z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy steki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180oC przez 15 minut. 

Stek z rostbefu lub antrykotu można podać np. z ostrym sosem bazyliowym. By go przygotować należy:

wlać na patelnię (najlepiej typu wok) łyżkę oleju kokosowego. Na nią wrzucić 2 pokrojone w kostkę cebule, kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki posiekanego czosnku i łyżkę sosu Sriracha House of Asia. Do tego dodajemy mięso wcześniej zamarynowane i tak smażymy wszystko około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy listki z trzech gałązek bazylii i opakowanie grzybków Mun (wcześniej namoczonych w zimnej wodzie przez 30 minut). Później dorzucamy jeszcze główkę kapusty pekińskiej posiekanej i 1,5 szklanki wody. Mieszamy wszystko razem do zagotowania. Można pod koniec doprawić jeszcze sosem Tao Tao i sojowym. Dusimy przez 10 minut.

...