pytanie zadane 19 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez użytkownika

Pierwsze chipsy stworzył prawdopodobnie w 1853 roku George Crum. Pracował on w restauracji i podczas wydawania ziemniaków klientowi, ten zwrócił mu uwagę na to, że ziemniaki są zbyt grubo pokrojone. Wtedy Crum pokroił je w bardzo cienkie plastry, usmażył i posypał szczyptą soli. Tak powstały współczesne chipsy. 

W początku XX wieku pakowano je w metalowe puszki lub w słoiki, a do sklepów dostarczały je konne wozy. Do roku 1950 produkowano wyłącznie chipsy solone. Później właściciel firmy z Irlandii, która produkowała chipsy, wprowadził na rynek chipsy o smaku soli i winegret oraz serowo-cebulowe. Doskonały chips nie powinien być grubszy niż 1,4 cm, zaś chipsy faliste powinny być 4x grubsze. W poszczególnych krajach świata znajdziemy różne, spotykane tylko w tym kraju smaki chipsów np. we Włoszech - spaghetti bolognese, we Francji - bagietki z czosnkiem, a w Niemczech - smak bawarskiej kiełbasy.

Natomiast chipsy takie jak Pringlesy zaczęto produkować w 1968 roku. Te w odróżnieniu od normalnych chipsów pierw się gotuje. Z ugotowanych ziemniaków tworzy się papkę, odsącza z wody, nadaje odpowiedni kształt i dopiero smaży. Taki sposób przygotowania chipsów stworzył Gene Wolfe. Co ciekawe nazwa wzięła się od nazwy ulicy Pringle Avenue, którą twórcy wypatrzyli w książce telefonicznej i która to nazwa stała się po prostu ładna. Pan na opakowaniu chipsów w tubie zwie się Julius Pringles. 

Obecnie mieszkańcy USA wydają na chipsy 6 miliardów dolarów. Firmy produkujące ten przysmak zatrudniają 65 000 pracowników. Najbardziej popularną firmą związaną z chipsami jest Frito Lay's założona przez Hermana Laya w 1932 roku. 

Dnia 14 marca obchodzony jest Światowy Dzień Chipsa, lecz święto to jest obchodzone zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. 

...