walutomat

pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 7 sierpnia 2016 przez użytkownika

To inna forma pieczenia tradycyjnych babeczek/muffinek. Zamiast ciasta, które się miesza i wlewa do formy, zagniatamy ciasto kruche. 

Składniki:

- 300 g mąki,

- 150 g masła,

- 50 g cukru,

- 3 żółtka,

- budyń śmietankowy. 

Wykonanie:

Ze wszystkich składników, prócz budyniu, zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy z niego krążki o średnicy foremek do muffinek, jakie mamy w domu. Wykładamy po jednym krążku dno naszej foremki. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Teraz wyjmujemy foremki z lodówki i do każdej z nich wkładamy po łyżce budyniu. 

babeczki z budyniem

Budyń przykrywamy drugim krążkiem wyciętym z ciasta i dokładnie dociskamy.  Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 20 minut. Na koniec, gdy babeczki już nieco przestygną, można posypać je cukrem pudrem. 

babeczki po upieczeniu

babeczki i budyń

...