Pieczarki oraz inne grzyby warto jest przechowywać w papierowej torbie, którą umieszczamy w lodówce lub w chłodne i suche miejsce.

Nigdy nie należy trzymać grzybów foliowej torbie, bo wtedy szybko robią się wilgotne i zaczynają gnić.
Pewnie dla większości z Was to, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych nie jest czymś nowym. Natomiast wyłamaniem od tego stwierdzenia są... pieczarki. Często używamy ich do przeróżnych dań, ale czy wiemy o nich dostatecznie dużo?
Pieczarki mają wiele witamin, wartości odżywczych i składników mineralnych, ale zacznijmy od początku. Hodowlę pieczarek rozpoczęli Chińczycy, natomiast w Europie, a dokładnie we Francji, ich hodowla rozpoczęła się dopiero w XVI wieku. I choć do dziś istnieje jej 60 gatunków, to sprzedawany jest tylko jeden z nich, a minowicie pieczarka dwuzarodnikowa.
Pieczarki, zresztą tak jak inne grzyby, to głównie woda. Dzięki niej kaloryczność grzybów jest bardzo niska (100 g pieczarek = 22 kcal). Pieczarki białe mają dużo witamin z grupy B (B2, PP, B5, B6, B1, B12) oraz kwasu foliowego i witaminy D i C.W 100 g pieczarek znajduje się również zapotrzebowanie dziennie na miedź w 35%, a ponadto występują w nich takie minerały jak: żelazo, selen, fosfor, cynk i potas. Jeszcze jednym, bardzo ważnym składnikiem obniżającym poziom złego cholesterolu jest beta glukan. Jego innym zadaniem jest też obniżenie poziomu cukru we krwi, zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz choroby wieńcowej i obniżeniu poziomu nadciśnienia tętniczego.
Prócz białej pieczarki, ostatnio popularność zdobywa również pieczarka brązowa, czyli portobello. Różnią się one od pieczarek białych stopniem dojrzałości, wielkością, kolorem, smakiem i mięsistością. Są one dużo większe, ponieważ jej kapelusz może osiągać średnicę nawet 12 cm, dlatego też nadają się idealnie do faszerowania. Natomiast zwykłe, białe pieczarki można podsmażać na maśle, używać do zup, sosów, jak składnik pizzy, zapiekanek, farszu, pierogów, krokietów.