Pozostając w tematyce lekkich dań i potraw, dziś kolejny wpis z tego cyklu. Będzie on dotyczył poniekąd zdrowego odżywiania oraz właściwości mało nam znanych ziół. Może nie tyle mało znanych, co rzadko przez nas stosowanych, gdyż nie znamy ich właściwości i działania. Ja dziś postaram się przybliżyć Wam trochę zioło jakim jest siemię lniane.
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Spożywa się je na różne sposoby, gdyż jest to zielarski środek leczniczy. Gdy zaleje się je wodą, wydzielają śluz, który działa kojąco np. na przewód pokarmowy (poprawia perystaltykę jelit) czy oddechowy (zwiększa wilgotność śluzówki przy suchym kaszlu). Siemię stosować można również zewnętrznie np. na włosy. Dzięki wyciągu z niego włosy staja się bardziej błyszczące oraz są odbudowane. Ziele te zawiera w swoim składzie wiele ważnych dla zdrowia witamin. Są to m.in.: błonnik, nasycone, jak i nienasycone tłuszcze, białko, magnez, wapń, żelazo, cynk, a także witaminę B6 oraz B1. Dzięki temu, że siemię nie ma smaku, może być stosowane w wielu potrawach. Ciekawostką jest, że niektóre karmy dla zwierząt również zawierają siemię w składzie.
Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
- szklanka wody,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 - 3 łyżki soku malinowego lub innego.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dolewamy sok oraz wsypujemy ziarna siemienia lnianego. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Po tym czasie przelewamy nas kisiel do kubka. Ważne by przelewać go przez sitko. Nasz napar z siemienia lnianego powinien ostygnąć i wtedy nabierze nieco konsystencji kisielu. Warto dodać, że kisiel z siemienia lnianego może być stosowany przez osoby, które chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Podobno regularne picie (np. 5 razy w tygodniu) jest skuteczne w walce z odchudzaniem :)