walutomat

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na muffinki słodkie, czyli z czekoladą, z kawałkami owoców czy budyniem, każdy z pewnością zna i nie raz je przygotowywał. Ja również je robiłam i kiedyś zamieszczę na nie przepis na moim blogu. Natomiast dziś pokażę Wam jak zrobić wytrawne muffinki, czyli takie bardziej na słono niż na słodko. 

Przepis jest prosty, składniki bardzo dobrze znane, a smak.... pyszne. Idealne dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami. Do tego ulubiony sos, albo po prostu majonez i ketchup i szybka, mała przekąska gotowa.

Porcja: 12 sztuk

Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki,

- szklanka mleka,

- 2 jajka,

- 0,5 kostki masła,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- łyżeczka soli,

- szczypta ostrej papryki mielonej,

- szczypta bazylii,

- szczypta ulubionej mieszanki przypraw,

- 3 - 4 plasterki sera,

- 3 - 4 plasterki wędliny,

- mała cebula (opcjonalnie), 

- ketchup.

Wykonanie:

Tak samo jak w przypadku tradycyjnych słodkich muffinek należy przygotować dwie miski: jedna do składników suchych, drugą do składników mokrych. Tak więc w jednej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, wszystkie przyprawy, pokrojony w kostkę ser, pokrojoną w kostkę wędlinę oraz pokrojoną i podsmażoną cebulkę (nie trzeba smażyć jak nie chcecie). W drugiej misce mieszamy ze sobą: mleko, jajka i masło (wcześniej roztopione i wystudzone). Co ważne!!! Wszystko mieszamy łyżką, nie używamy miksera! Ciasto na muffinki dobrze jak ma grudki i nie jest gładkie, gdyż wtedy lepiej rośnie. 

nadzienie wytrawne

Gdy mamy już wszystkie składniki czas na ich zmieszanie razem. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie nam taka konsystencja jak na zdjęciu poniżej. 

Następnie przekładamy ciasto do form na muffinki. Ja do swojej sylikonowej formy włożyłam papier do pieczenia, żeby nie smarować formy masłem i żeby podczas jedzenia mieć w czym trzymać muffinkę. Oczywiście można niczym nie smarować sylikonowej formy, gdyż babeczki same wyjdą. Kładziemy łyżkę ciasta, następnie wlewamy łyżeczkę ketchupu i znów łyżkę ciasta. Tak przygotowane do pieczenia muffinki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika i pieczemy około 20 -25 minut. Gotowe wytrawne muffinki najlepiej podawać na ciepło z ulubionym sosem. 

muffinki wytrawne

...